Субота, 18.05.2024, 13:21
Вітаю Вас Гость | RSS

Персональний сайт Стеценко Н.І.

Наш чат
200
Форма входу

Пошук

Головна » 2011 » Листопад » 18 » Ірдинь
17:21
Ірдинь




Ірдинь



Країна
УкраїнаУкраїна
Область
Черкаська областьЧеркаська область
Район/міськрада Черкаськаський район
Рада Ірдинська селищна рада
Код КОАТУУ
7124955300
Офіційний сайт:
Основні дані
Статус із 1941 року
Площа

Населення
1048
Поштовий індекс
19630
Телефонний код
+380 472
Географічні координати
49°22′09″ пн. ш. 31°40′35″ сх. д. (G)Координати: 49°22′09″ пн. ш. 31°40′35″ сх. д. (G)
Висота над рівнем моря 93 м



Відстань
Найближча залізнична станція: Білозір'я
До станції: 22 км

Селищна  влада
Адреса 19630, Черкаська обл., Черкаський р-н, сел. Ірдинь, вул. Леніна, 2, тел. 34-62-69
Голова селищної ради Максимов Олександр Леонтійович





Торфозавод

Перші спроби розробок Ірдинського торф'яного масиву були зроблені в 1856 р. біля м. Сміла.
Удруге вони почалися в 1915 г, в третій − у 1921 р. Всі роботи
проводилися уручну в південній частині болота. У 1911 р. були здійснені
спроби осушити болото − було прокопано близько 20 км меліоративної
канави. В період перших п'ятирічок осушувальні роботи поновили. Спочатку
їх вели уручну, пізніше — з використанням комплексної механізації, з
1938 р. використовувався багер — основний екскаватор. Роботи припинялися в період Великої Вітчихняної війни. З 1963 р. відбувалося освоєння нових кар'єрів.






Пам'ятник Дзюраку




Ірдинське болото


Загальна характеристика

Масив Ірдинського болота знаходиться в Центральної області Придніпровської височини, Дністровсько-дніпровської провінції лісостепової зони. Топографічно він приурочений до долини р. Ірдинки. Болото Ірдинь займає старе русло Дніпра, яке відокремилося від його сучасної заплави другою і третьою терасами, і тягнеться аж до плато. Це русло річка залишила після відступу льодовика із-за зменшення кількості води. Заболочування цього льодовикового русла почалося лише в післяльодовикові часи, коли клімат став вологим і підвищився рівень ґрунтових вод. Протяжність болота Ірдинь — 44 км, площа 7375 га. Середня глибина торф'яних відкладень 3,6 м, максимальна — 6,5 м. Болото відноситься до староруслових, на більшій частині є евтрофним . У наш час з центральної частини болота Ірдинь у протилежних напрямках беруть початок річки Ірдинь та Ірдинка.

Болотяний масив Ірдинь поступово на лівому березі переходить в першу лучну і другу (борову) надзаплавні тераси. Друга тераса, на якій розташований величезний масив Черкаського бору має ширину 5 — 15 км. Правий берег крутий, високий, такий, що піднімається над рівнем Дніпра на 165 м — Мошногірський кряж, що є південними відрогами Канівських дислокацій. Кряж тягнеться з північного сходу на південний захід і потім круто повертає на південний схід. Його рельєф горбистий і характеризується розвиненою яружно-балочною системою.

 Флора та рослинність

Різноманітність природних умов визначає різноманітність рослинності. На болоті вона представлена евтофними лісовими, чагарниковими, трав'яними і трав'янисто-моховими угрупуваннями. Лісові болота в заплаві р. Ірдинь представлені вільхою чорною, за участю осики і берези повислої, чагарниками верб з болотяним різнотрав'ям і осоками. Південно-західна частина болота в даний час заросла очеретом, рогозом і осоками. На осушеній частині масиву рослинний покрив трансформований. Лісові масиви Ірдино-Мошногорья представлені типовими для Наддніпрянської височини дібровами, судібровами, сугрудками, борами і суборами. Основними формаціями є грабово-дубові і липово-грабово-дубові. У межах Черкаського бору переважають дубово-соснові і соснові ліси.

 Фауна

Іхтіофауна  — зустрічаються карась золотистий, лин, в'юн, щука.

Серед плазунів зустрічається черепаха болотяна, веретільниця, ящірка зелена, вуж звичайний, гадюка звичайна); серед земноводних — (тритон звичайний ропуха сіра, квакша).

У районі Ірдинських боліт налічується 189 видів птахів. Найбільш поширеними є зяблики, синиця велика, великий строкатий дятел, дрозди чорний та співочий та інші. Відмічено 25 видів, птахів, що занесені до нового видання Червоної книги України (2009).

Серед ссавців тут водяться дикі кабани, косулі, лисиці, зайці, куниця лісова, білки, ондатри, бобри, козулі, благородні олені та єнотовидний собака.


Категорія: Новини школи та селища | Переглядів: 1528 | Додав: lexnik | Теги: новини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Добавити
Погода час
GISMETEO: Погода по г.Черкассы
Статистика
Поспілкуємось?
Ваша ІР адреса

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz



glitter link generator