Субота, 04.05.2024, 06:34
Вітаю Вас Гость | RSS

Персональний сайт Стеценко Н.І.

Наш чат
200
Форма входу

Пошук

Головна » 2011 » Листопад » 27 » Техніка акватипія
20:39
Техніка акватипія

АКВАТИПІЯ – технічний різновид граверного друку, побудований на застосуванні знежиреної (водяної) фарби, завдяки чому відтиск схожий на акварельний малюнок. Знежирення фарб досягається використанням мильного розчину.

Ця техніка має дуже багато переваг. По-перше вона не потребує особливого обладнання. Важливі два відправних моменти: нанесення фарби на скло і перенесення її на чистий аркуш паперу шляхом дотику до нього пластиковою чи скляною дощечкою, спеціальним валиком чи просто рукою.
По-друге, акватипія відіграє важливу роль в досягненні однієї з основних цілей образотворчого мистецтва, а саме: розвиток цікавості дітей до зображувальної діяльності, творчої активності, художніх смаків, реалізацію педагогічних пізнавальних і творчих завдань. Окрім того саме акватипія і монотипія допомагають формувати такі якості особистості як увагу, творчу ініціативу, посидючість, ціленаправленість, охайність, бажання експериментувати. Як правило, діти виконують за урок не один малюнок і експериментаторські можливості досягають піку. Збагачується їх емоційна сфера, в основі якої лежить очікування невідомого ефекту від дотику розплямованого скла з папером.
По склу краще малювати густим, насиченим і пінним розчином фарб. Висихаючи, піна створює своєрідну фактуру, від якої залежить оригінальність відбитка.
Етапи роботи.
1. Намалювати фарбами на білому папері малюнок (добре виходять в цій техніці пейзажі. Можна взяти готовий пейзаж). Розміри малюнка повинні відповідати майбутньому відбитку.
2. Готовий малюнок накрити склом, на якому фарбами повторити зображення. Замість чистої води використовувати пінний мильний розчин.
3. Дати фарбам висохнути. На сухе зображення, виконане на склі, покласти ледь вологий листок білого паперу.
4. Накрити білий папір газетою і рівномірно притискуючи долонею до всієї поверхні скла перевести малюнок на папір.
5. Відбиток обережно зняти і просушити на рівній поверхні.
Існує інший спосіб акватипії.

Етапи роботи цього способу такі:

1. Нанести плями на скло. В залежності від кольорової гами майбутнього малюнка використовуємо відповідні кольори. Замість чистої води використовуємо пінний мильний розчин.
2. Поки фарби на склі не висохли, покласти листок білого паперу.
3. Накрити білий папір пластиковою дощечкою чи іншим шматком скла і рівномірно притискуючи долонею до всієї поверхні скла обережно повертати малюнок в різні сторони, протягувати вверх чи вниз, переводячи його на папір.
4. Відбиток обережно зняти і просушити на рівній поверхні.
Така акватипія цінна тим, що після її виконання діти включають свою уяву і фантазію, намагаючись побачити в своїх малюнках певні образи. Малюнки розглядаються в різних ракурсах і часто в одному і тому ж малюнку вони бачать різні образи. Можливі вправи: «Вгадай, що за звір», «Асоціації», «Хто тут заховався» і т. д.. При цьому можна використати як індивідуальну роботу, так і роботу в парах і групах. По закінченню можна легенько промалювати окремі деталі.
Цікавими для споглядання і простими у виконанні є різножанрові романтичні пейзажі. Виконують діти їх в тій же послідовності, що й інші роботи. В залежності від бажаного в результаті образу, юні художники наносять на скло фарби певних кольорів і їх відтінків. Якщо це осінній пейзаж – беремо жовті, жовтогарячі, коричневі кольори, зимовий пейзаж – сині, блакитні, білі і т.ін.. Колоритніші пейзажі виходять, коли плями на скло наносяться густіше, що сприяє їх більш різноманітному злиттю. Нарешті, на готовому відбитку можна промалювати передній план чи окремі предмети. Такі малюнки приносять дітям велике задоволення, впевненість у своїх можливостях.
Категорія: Робота гуртків | Переглядів: 4837 | Додав: nadejda | Теги: Робота гуртків | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Добавити
Погода час
GISMETEO: Погода по г.Черкассы
Статистика
Поспілкуємось?
Ваша ІР адреса

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz



glitter link generator